Yazılar

Eğer özgür yazılımla yeni tanışacaksanız veya soru işaretleriniz varsa,

Tüm yazılar

by Kojotisko, CC0

Linux falan derken, ekoloji de nereden çıktı?

Neslihan Turan
Yazılım özgürlüğü teknik bir konu olarak ele alınması sebebiyle politik önemi genelde gözden kaçırılan bu konu, diğer pek çok hak mücadelesine de dahil. Yazılım özgürlüğü teknolojik eşitsizliklerin, ifade özgürlüğü mücadelesinin, feminizmin ve hatta ekoloji mücadelesinin dahi bir parçası. “Bu özgür yazılım dedikleri Linux, Minux, Ubuntu, Libreoffice bir şeyler değil miydi, nereden çıktı ekoloji?” dediğinizi duyar gibiyiz. Bu yazıda yazılım özgürlüğü ve ekoloji ilişkisi; dijital varlıkların yeniden kullanılabilirliği, iyileştirilebilirliği, donanımların kullanım ömrünün mümkün olan en uzun şekilde olması ve tamir hakkı ekseninde ele alınacak.
Mastodon

Neden Mastodon?

Kolektif
Mastodon gayri merkezi ve özgür bir sosyal medya aracıdır. Mastodon'da her grup ya da kişi kendi temsilini (Mastodon'un her birimine temsil (instance, node) denir) kurarak bunun etrafında birbiriyle iletişime geçebilir.
Unsplash

WhatsApp'i silmekle biter mi sandın?

WhatsApp ve sahibi olan Facebook, hali hazırda tekel olmakla suçlanıyor ve mahremiyet endişeleri yaratıyorken, kullanıcı sözleşmesini yenileyerek kullanıcılarından nasıl daha fazla para kazanacaklarını bulmuşa benziyorlar.
EFF | CC BY 3.0

Türkiye Dijital Mahremiyet ve İfade Özgürlüğü İhlallerinde Israrcı

Çeviri kolektif | Özgün metin EFF | CC BY 3.0 US
Türkiye'nin yakın geçmişi insan haklarını kısıtlayan hukuk ve uygulamalarla dolu. İnternet yasası, değişiklikleri ve Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) güncel kararı söz konusu eğilimi pekiştirmiş durumda. İnternet Yasası ve değişiklikleri büyük web platformlarının yerel bir temsilci atamasını, verilerin ülke içine taşınmasını ve hükümetten gelecek içerik kaldırma taleplerinin hızlandırılmasını gerektirmekte.
Neslihan Turan | CC BY-SA 4.0

Jitsi ile Uzaktan Eğitim

Uzaktan eğitim yaparken özgürlüğünüze sahip çıkmak için Jitsi'yi tercih edin. Özgür Yazılım Derneği olarak Jitsi kullanımına dair rehberler hazırladık.
İnternetime Dokunma! (2011)

#SosyalMedyamaDokunma

Halkımıza ve kamuoyuna, AKP iktidarının faşizmi en had safhada hissettirdiği, Türkiye'nin en önemli müzesi olan Ayasofya Müzesi'nin kapatıldığı, kadınların güvencesi İstanbul Sözleşmesi'ne el uzatıldığı, iktidarın benimsediği baskıcı ve muhafazakar siyasi hattın dijital ayağı olarak, 5651 sayılı İnternet özgürlüğünün katili olan yasada değişiklik yapmayı hedefleyen ve kamuoyunda "Sosyal Medya Yasa Tasarısı" olarak bilinen bir yasa gündeme gelmiştir.
Neslihan Turan | CC BY-SA 4.0

Halk can derdinde, devlet gözetim!

Devlet, dijital gözetimin halka karşı ne kadar güçlü bir silah olduğunu bildiği için salgın gündemini fırsat bilerek apar topar bu düzenlemeleri öne sürüyor. Ancak biz de en temel özgürlüğümüze yapılan bu saldırıların bedelinin ne kadar ağır olduğunu biliyoruz. Bahsi geçen hak ihlallerine asla izin vermeyeceğiz.
GNU

Açık kaynak neden özgür yazılımın özünü kaçırıyor?

Richard M. Stallman
"Özgür yazılım" ve "açık kaynak" terimleri neredeyse aynı yazılımları tanımlamaktadır. Fakat sözkonusu yazılımlar hakkında bambaşka değerler üzerinden bambaşka şeyleri ifade etmektedirler. Özgür yazılım hareketi bilgisayar kullanıcılarının özgürlüğü için çalışır ve özünde özgürlük ve adalet hareketidir. Aksine, açık kaynak ise pratik faydalar üzerine yoğunlaşır ve değerler üzerine söz söylemez. Bu yüzden biz açık kaynak ile ortaklaşmıyor ve bu terimi kullanmıyoruz.