28. İnternet Haftası'nda 'İnternet Yaşamdır' panelini gerçekleştirdik

28. İnternet Haftası ve Türkiye’de İnternet’in 32. yılı dolayısıyla, 12 Nisan 2025 günü “İnternet Yaşamdır” panelini, İnternet Teknolojileri Derneği, Dijital Bilgi Derneği ve Hackerspace Istanbul’un katılımıyla gerçekleştirdik.

Yaklaşık 2 saat süren etkinlikte, gündüz saatlerinden beri devam eden yoğun yağış ve olumsuz hava koşullarına rağmen salon tamamen doldu, katılan tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz.

Panelde Prof. Dr. Tuna Tuğcu; 5651, KVKK, CMK, 4982 sayılı yasa gibi bilişim sistemlerini etkileyen düzenlemelerin ışığında, vatandaşların hakları ve bilişim profesyonellerinin sorumluluklarından bahsetti.

Prof. Dr. Yavuz Günalay, Türkiye’de İnternet’in dünden bugüne öyküsünü anlattı ve hayatımıza getirdiği olumlu etkilere ve İnternet’in neden yaşam olduğuna değindi. İnternet’in mesafeleri ve sınırları nasıl ortadan kaldırdığını, Endüstri 4.0 gibi gelişmelerin oluşmasında İnternet’in etkisini anlattı.

Umut Taştan, İnternet’in basın ve gazetecilik konusunda ana akım medyaya alternatif özgür bir alan yaratmasına değinirken, kendisini de içine alan 19 Mart sonrası çığ gibi büyüyen sosyal medya sansür dalgasının mağdurlarını ve etkilerini anlattı.

Üyelerimizden Av. Alper Atmaca, 19 Mart sonrası gündemin arasında geçen ve biz de dahil olmak üzere pek çok demokratik kitle örgütünün gündem dolayısıyla üzerine bir çalışma yapamadığı Siber Güvenlik Kanunu üzerine bir konuşma yaptı. Kanunun hayatımıza getirebileceği etkileri anlattı ve kanunun despot ve antidemokratik yapısını eleştirdi.

Son üç İnternet Haftası’nda gelenek haline getirdiğimiz lokma tatlısını bu yıl ekonomik boykot (ve sebepler) dolayısıyla döktürmeme kararı aldık, ancak yine de tatlısız olmaz diye düşünerek, konuşmaların ardından özgür İnternet’in ruhuna helva kavurduk ve katılımcılara dağıttık.

Normalde forum olarak planladığımız İnternet Haftası etkinliğini, elde olmayan sebeplerden son dakikada panele çevirdik ve toplamda 36 saatte organize ettik. Bu kadar kısa zamanda bizi kırmayıp davetimizi kabul eden tüm konuşmacılarımıza sonsuz teşekkürler. Önümüzdeki etkinlikleri daha makul sürelerde düzenlemek için elimizden geleni yapacağız.

Etkinliğin pankartları ve masa isimliklerini de aynı şekilde kendi imkanlarımızla ürettik; isimlikleri çöpe atılan PET şişeleri filament olarak dönüştürerek üç boyutlu yazıcı ile, pankartları da çoğu işletmenin elinden çıkarttığı nokta vuruşlu yazıcılardan sürekli formlara kendimiz bastık. @hackerspaceist

Etkinliği canlı yayınladık, ancak etkinliğin yaklaşık olarak yirminci dakikasında etkinlik alanında İnternet kesildi. İnternet Haftası’nda gerçekleşen Türkiye’de İnternet’in 32. yılı etkinliğinde yaşanan bu kesintinin ironikliği, yıllardır vermeye çalıştığımız mücadelenin sebebini anlatmaya yeterlidir diye düşünüyoruz. Ancak yine de izleyicilerimizden özür diliyoruz, bir dahaki sefer böyle bir kesinti yaşanmaması için çalışacağız.

Maalesef ki bu panelde hiç kadın+ konuşmacımız olamadı ve Kadınsız Toplantılar’dan biri olmuş oldu. Bunun oluşmaması için bu sefer de çalışmıştık ancak maalesef süre sebebiyle mümkün olamadı, bir sonraki sefer daha çok çalışacağız.

Etkinlik mekanı için yardımlarından dolayı Wikimedia Türkiye’ye de çok teşekkür ederiz.

Etkinliğin kaydı birkaç gün içerisinde FramaTube ve YouTube’a yüklenecek, takipte kalın!

İNTERNET YAŞAMDIR!


İlginizi çekebilecek diğer yazılar